Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické strany hrají o moc, média o svobodu

Volba do Rady ČT a ČRo: Politické strany budou hrát o moc, veřejnoprávní média o svou nezávislost a objektivitu. Svobodná veřejnoprávní média nebo ANO požadavkům některých zájmových ekonomicko-politických skupin? Rozhodnutí mají v rukou poslanci vládní koalice.

ilustrační fotoHans Štembera

Nadcházející volba nových členů Rady České televize a Českého rozhlasu bude testem vlivu a síly jednotlivých politických stran a zároveň bude mít přímý dopad na míru objektivity a budoucí důvěryhodnosti veřejnoprávních médií. Je to smutné konstatování, ale už pouze o České televizi a Českém rozhlasu můžeme v současné době prohlásit, že jsou to média nejméně poznamenaná zájmy politiků a podnikatelských skupin či obojím, což je asi ta nejhorší možná varianta.

Ať už si to chceme přiznat nebo ne, mediální scéna zažívá v poslední době zemětřesení, jaké tu ještě nikdy nebylo. Největší deníky se dostávají do rukou finančních magnátů a ostrůvek médií „neposkvrněných“ tím, co chtějí nejrůznější zájmové skupiny, se čím dále tím víc zmenšuje. Nezdráhám se prohlásit, že nadcházející volba radních pro Českou televizi a Český rozhlas bude přímým testem demokracie v naší zemi a že může mediální scénu znovu a ještě zásadněji proměnit.

O hodně jde samotným politickým stranám vládní koalice. Všechny z nich by si měly uvědomit, že hrají i samy o sebe a o to, jak moc budou veřejnoprávní média objektivně a nestranně informovat o nich samých. Pro ČSSD a předsedu Bohuslava Sobotku jednoznačně nastává test síly s ANO, které by v případě zásadního úspěchu ovládlo jak významná soukromá média, tak média veřejnoprávní. Pro KDU-ČSL a jejich předsedu Bělobrádka to je zase zkouška, jak moc ji budou jako nejmenší vládní stranu respektovat zbývající členové koalice.

Matematika je jasná: v Radě České televize je nyní šest volných míst, v Radě Českého rozhlasu tři. Bude zajímavé sledovat, jak se dvě velké koaliční strany se svými kandidáty „poperou“ o rozdělení postů v České televizi, kolik televizních radních zbyde na KDU-ČSL a zda prokáží ANO a sociální demokracie dobrou vůli směrem lidovcům v případě rady Českého rozhlasu. Tam, pokud nedojde na potenciálně smírné rozdělení 1+1+1,  vždy prohrají hned dvě strany – velmi pravděpodobně lidovci a někdo další.

Ve středu zájmu bude stát nepochybně Česká televize, mocné médium s obrovským polem působnosti a sledovaností. Sněmovní výbor již zúžil počet kandidátů. Podle médií je tak do Rady České televize navrhován mimo jiné i Milan Uhde, její současný předseda, kterému v březnu mandát končí. Kandidát nepochybně důstojný, s morálním a profesionálním kreditem. Je tam však i řada dalších, jejichž jména nadšení či důvěru rozhodně nebudí.

Například mě nenapadá, proč by měla v tomto důležitém kontrolním orgánu zasednout Eva Jurinová. Nemyslím si, že by bývalá moderátorka a exmluvčí motolské nemocnice byla zrovna tím nejpovolanějším kandidátem. Kontroverzní je například Eugen Freimann, kterého pravoslavná církev zbavila kněžství. Jeho jméno rovněž figuruje v kauze lékaře Jaroslava Bartáka, který si odpykává čtrnáctiletý trest za znásilňování a vydírání.

Trochu v pozadí za Radou České televize je volba radních Českého rozhlasu. Ani tady ale nebude o zajímavě osobní příběhy a prazvláštní kandidáty nouze. Shodou okolností je poslancem za ANO, který má tuto oblasti na starost, bývalý neúspěšný ředitel pardubického studia ČRo Martin Kolovratník. Musel jsem se proto pousmát, když jsem nedávno četl jeho výrok o tom, jak jsou jím prosazovaní kandidáti do rady Českého rozhlasu (a bývalí „odejití“ zaměstnanci téže instituce) pánové Hekela, Šesták a Vejvoda zcela nestranní a apolitičtí. Doslova uvedl: „Navíc prokazatelně nejsou spojeni s žádnou politickou stranou - a to je v mých očích hodně velké plus."

Dovolím si tvrdit pravý opak. Za prvé proto, že jsou (ať už oficiálně či nikoliv) kandidáty ANO a jako takoví představují možnost, že díky nim rozpínavé ANO získá kontrolu nad další z významných institucí na mediální scéně. Je to představa o to děsivější, když si uvědomíme, že jde o médium veřejnoprávní, s vysokou mírou objektivity a nestrannosti, s obrovskou poslechovostí a širokým zpravodajským záběrem. Navíc byli všichni tři jmenovaní stejně jako pan Kolovratník z rozhlasu propuštění, takže je dost možné, že by se v případě zvolení místo péče o rozvoj veřejnoprávního vysílání věnovali svým malým osobním vendetám a vyřizováním účtů z minulosti.

Chtěl bych věřit, že zástupci klasických politických stran budou mít pud sebezáchovy a budou usilovat o to, aby jejich podíl na moci byl vyrovnaný a nenahrával spekulacím o budoucí (ne)vyváženosti zpravodajství u České televize či Českého rozhlasu. V opačném případě tu brzy můžeme zglajchšaltovanou mediální scénu, která bude na požadavky některých zájmových ekonomicko-politických skupin říkat jenom ANO.   

Autor: Marek Lichtenberk | pondělí 10.3.2014 20:57 | karma článku: 5,88 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Marek Lichtenberk

A tohle chtělo do vlády. Mediální gramotnost v praxi.

Poučení je jen jedno: „Když se nepoučíme z historie, budeme opakovat stále stejné chyby. Jako pitómiové!“

1.7.2019 v 14:29 | Karma: 40,66 | Přečteno: 18521x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Porno versus dekonsolidace. Co ohrožuje veřejnoprávní média?

V pondělí jsem navštívil veřejný seminář „Nezávislost veřejnoprávních médií v ČR“, pořádaný Stálou komisí Senátu pro sdělovací prostředky.

16.4.2019 v 10:27 | Karma: 9,02 | Přečteno: 523x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Mediální gramotnost

Média se stala součástí našeho života, naší kultury. Od chvíle, kdy se ráno probudíme, jsme vystaveni přívalu různých obrazů a názorů nejen z televizní obrazovky, ale také z novinových titulků,

26.3.2019 v 14:28 | Karma: 7,42 | Přečteno: 200x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Levná voda, která se nám může pěkně prodražit

Dostatek kvalitní vody patří k nezbytným životním potřebám. Jak čím dál tím více roste populace je hlavním problémem hospodaření s vodou. Dochází ke změnám vodního režimu, jak stavbou přehrad, tak znečištěním vody.

18.8.2016 v 2:42 | Karma: 18,54 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ekonomika

Marek Lichtenberk

Vodovody ve správě obcí – výhra nebo riziko?

Na scéně se objevila řada „nezávislých odborníků“, kteří nabízejí obcím i městům poradenství. Přesvědčují je, že když si budou vodárenskou infrastrukturu spravovat sami, všichni na tom vydělají a vodárenští vydřiduši utřou nos.

20.4.2016 v 9:21 | Karma: 12,05 | Přečteno: 569x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Marek Lichtenberk
představitel iniciativy za svobodná média "Slabiky.cz"

Seznam rubrik