Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejnost volá po osobnostech v radě ČT a ČRo

Veřejnost volá po osobnostech v radě ČT a ČRo, sundají si konečně politici klapky z očí? Společnost SANEP zveřejnila včera už druhý průzkum, který se věnuje tématům souvisejícím s aktuálními volbami do Rady České televize a Českého rozhlasu. Obyvatelé České republiky v něm dali poměrně jasně najevo, koho si přejí vidět v Radě České televize a Českého rozhlasu: osobnosti a nezávislé kandidáty. 

Společnost SANEP zveřejnila včera už druhý průzkum, který se věnuje tématům souvisejícím s aktuálními volbami do Rady České televize a Českého rozhlasu. Zatímco ten první byl věnován důvěryhodnosti médií, ten aktuální pak samotnému působení mediálních rad.

Obyvatelé České republiky v něm dali poměrně jasně najevo, koho si přejí vidět v Radě České televize a Českého rozhlasu: osobnosti a nezávislé kandidáty. Není to asi překvapení - lidé by si zřejmě všeobecně přáli, aby jejich zájmy v kontrolních orgánech veřejnoprávních médií zastupovaly respektované osobnosti, které nejsou žádnými nastrčenými kašpárky v pimprlovém divadélku politických stran.

 

A není se čemu divit. Veřejnoprávní média by měla být baštou demokracie a jejich posláním by měla být objektivita, nestrannost, pravdivost a serióznost oproštěná od zákulisních politických her či obchodů. Co víc by mělo poslance přesvědčit než fakt, že podle průzkumu si 92,7 procenta občanů myslí, že Rady ČT a ČRo jsou politicky ovlivnitelné. Nedělám si žádné iluze, ale zázraky se dějí. Třeba se nějaký stane i v dolní komoře parlamentu. A když ne, tak naopak doufám, že v tom nejhorším možném případě dovolí poslanci jednotlivé radní tak, aby jejich mandáty alespoň kopírovaly rozložení koaličních sil. Bylo by to sice rozhodnutí špatné, ale pořád z těch špatných to nejlepší.

 

Na průzkumu je pozitivní, že se lidé zajímají o to, čím se Rada ČT a ČRo zabývá, a že vědí, jakou by měla plnit funkci. Snad to politikům dojde a nepůjdou ve stopách „tří moudrých opiček“, které „nevidí, neslyší, nemluví zlo“ a jsou v tomto smyslu symbolem klamu, neupřímnosti a ignorance. Poslanci mají nyní jedinečnou příležitost k tomu, aby ukázali, že při dovolení radních udělají první důležitý krok k tomu, aby vysílání České televize a Českého rozhlasu zůstalo takové, jaké je chceme mít: seriózní, vyvážené, důvěryhodné – zkrátka opravdu veřejnoprávní.

 

Pokud má mít Rada ČT a ČRo smysl, měly by v ní sedět osobnosti, které mají svůj názor a nebojí se ho říci. Kontrolní orgán postrádá smyslu, pokud bude plný „trafikantů“, kteří se do něj dostali na základě kamarádství s tím či oním politikem. Konec konců i politické strany by ve svém vlastním zájmu měly chtít, aby v radách zasedli odpovědní a samostatně myslící kandidáti, kteří budou posuzovat práci České televize a Českého rozhlasu správně a objektivně. Cílem přeci není, aby se „korouhvička“ v podobě Rady točila podle toho, z které strany právě vítr fouká a neohlížela se na toho, kdo zrovna v tu chvíli tahá za kratší konec. V ideálním případě tak budou s činností radních všechny strany zhruba stejně spokojené či nespokojené.

 

Nepatřím mezi naivky, a tak si nemyslím, že by veřejností preferovaný model, aby v radách zasedli odborníci z univerzit, byl tím nejlepším možným řešením. Současný stav, kdy o radních rozhodují poslanci, má také svůj smysl. Ovšem pouze za předpokladu, že opravdu odráží přání voličů. Řečeno parafrázovanými slovy Winstona Churchilla: „Stejně jako demokracie je tento volební systém nejhorší – s výjimkou všech ostatních, které byly vyzkoušeny.“ Pokaždé ho bude doprovázet trocha handrkování, frašky i tragédie. Podstatné a nutné ale je, aby k finální volbě poslanci přistupovali zodpovědně.

 

Tím nejlepším důvodem by pro ně mohla být neoddiskutovatelná skutečnost, že lidé jsou politikou unavení a rádi by viděli nějaký signál o změně k lepšímu. Dále pak to, že komerční média monitorují svět kolem nás spíše po povrchu a z hlediska své podstaty a nutnosti preferovat sledovanost se věnují hlavně konfliktním tématům. Proto jsou právě nyní veřejnoprávní média důležitá - aby poskytovala informace významné, aktuální a pravdivé. Ruku na srdce: „lyžující veverky“ na konci zpravodajského bloku nejmenované komerční televize toho pro rozvoj demokratického systému v České republice moc neudělají.

 

Průzkum ukázal, že lidem není jedno, kdo v Radách ČT a ČRo zasedne. Drtivá většina dotázaných v průzkumu jasně deklarovala, že jsou nespokojení se systémem volby, preferovanými kandidáty i vztahem mezi politikou a kontrolními orgány veřejnoprávních médií. Pokud budou poslanci k přáním občanů hluší, bude to signálem, že lidé na parlamentních křeslech se po volbách sice změnili, ale politika zůstala stále stejná.

Autor: Marek Lichtenberk | středa 19.3.2014 2:35 | karma článku: 8,28 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Marek Lichtenberk

A tohle chtělo do vlády. Mediální gramotnost v praxi.

Poučení je jen jedno: „Když se nepoučíme z historie, budeme opakovat stále stejné chyby. Jako pitómiové!“

1.7.2019 v 14:29 | Karma: 40,66 | Přečteno: 18521x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Porno versus dekonsolidace. Co ohrožuje veřejnoprávní média?

V pondělí jsem navštívil veřejný seminář „Nezávislost veřejnoprávních médií v ČR“, pořádaný Stálou komisí Senátu pro sdělovací prostředky.

16.4.2019 v 10:27 | Karma: 9,02 | Přečteno: 523x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Mediální gramotnost

Média se stala součástí našeho života, naší kultury. Od chvíle, kdy se ráno probudíme, jsme vystaveni přívalu různých obrazů a názorů nejen z televizní obrazovky, ale také z novinových titulků,

26.3.2019 v 14:28 | Karma: 7,42 | Přečteno: 200x | Diskuse| Média

Marek Lichtenberk

Levná voda, která se nám může pěkně prodražit

Dostatek kvalitní vody patří k nezbytným životním potřebám. Jak čím dál tím více roste populace je hlavním problémem hospodaření s vodou. Dochází ke změnám vodního režimu, jak stavbou přehrad, tak znečištěním vody.

18.8.2016 v 2:42 | Karma: 18,54 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ekonomika

Marek Lichtenberk

Vodovody ve správě obcí – výhra nebo riziko?

Na scéně se objevila řada „nezávislých odborníků“, kteří nabízejí obcím i městům poradenství. Přesvědčují je, že když si budou vodárenskou infrastrukturu spravovat sami, všichni na tom vydělají a vodárenští vydřiduši utřou nos.

20.4.2016 v 9:21 | Karma: 12,05 | Přečteno: 569x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Marek Lichtenberk
představitel iniciativy za svobodná média "Slabiky.cz"

Seznam rubrik