Veřejnost volá po osobnostech v radě ČT a ČRo

19. 03. 2014 2:35:53
Veřejnost volá po osobnostech v radě ČT a ČRo, sundají si konečně politici klapky z očí? Společnost SANEP zveřejnila včera už druhý průzkum, který se věnuje tématům souvisejícím s aktuálními volbami do Rady České televize a Českého rozhlasu. Obyvatelé České republiky v něm dali poměrně jasně najevo, koho si přejí vidět v Radě České televize a Českého rozhlasu: osobnosti a nezávislé kandidáty.

Společnost SANEP zveřejnila včera už druhý průzkum, který se věnuje tématům souvisejícím s aktuálními volbami do Rady České televize a Českého rozhlasu. Zatímco ten první byl věnován důvěryhodnosti médií, ten aktuální pak samotnému působení mediálních rad.

Obyvatelé České republiky v něm dali poměrně jasně najevo, koho si přejí vidět v Radě České televize a Českého rozhlasu: osobnosti a nezávislé kandidáty. Není to asi překvapení - lidé by si zřejmě všeobecně přáli, aby jejich zájmy v kontrolních orgánech veřejnoprávních médií zastupovaly respektované osobnosti, které nejsou žádnými nastrčenými kašpárky v pimprlovém divadélku politických stran.

A není se čemu divit. Veřejnoprávní média by měla být baštou demokracie a jejich posláním by měla být objektivita, nestrannost, pravdivost a serióznost oproštěná od zákulisních politických her či obchodů. Co víc by mělo poslance přesvědčit než fakt, že podle průzkumu si 92,7 procenta občanů myslí, že Rady ČT a ČRo jsou politicky ovlivnitelné. Nedělám si žádné iluze, ale zázraky se dějí. Třeba se nějaký stane i v dolní komoře parlamentu. A když ne, tak naopak doufám, že v tom nejhorším možném případě dovolí poslanci jednotlivé radní tak, aby jejich mandáty alespoň kopírovaly rozložení koaličních sil. Bylo by to sice rozhodnutí špatné, ale pořád z těch špatných to nejlepší.

Na průzkumu je pozitivní, že se lidé zajímají o to, čím se Rada ČT a ČRo zabývá, a že vědí, jakou by měla plnit funkci. Snad to politikům dojde a nepůjdou ve stopách „tří moudrých opiček“, které „nevidí, neslyší, nemluví zlo“ a jsou v tomto smyslu symbolem klamu, neupřímnosti a ignorance. Poslanci mají nyní jedinečnou příležitost k tomu, aby ukázali, že při dovolení radních udělají první důležitý krok k tomu, aby vysílání České televize a Českého rozhlasu zůstalo takové, jaké je chceme mít: seriózní, vyvážené, důvěryhodné – zkrátka opravdu veřejnoprávní.

Pokud má mít Rada ČT a ČRo smysl, měly by v ní sedět osobnosti, které mají svůj názor a nebojí se ho říci. Kontrolní orgán postrádá smyslu, pokud bude plný „trafikantů“, kteří se do něj dostali na základě kamarádství s tím či oním politikem. Konec konců i politické strany by ve svém vlastním zájmu měly chtít, aby v radách zasedli odpovědní a samostatně myslící kandidáti, kteří budou posuzovat práci České televize a Českého rozhlasu správně a objektivně. Cílem přeci není, aby se „korouhvička“ v podobě Rady točila podle toho, z které strany právě vítr fouká a neohlížela se na toho, kdo zrovna v tu chvíli tahá za kratší konec. V ideálním případě tak budou s činností radních všechny strany zhruba stejně spokojené či nespokojené.

Nepatřím mezi naivky, a tak si nemyslím, že by veřejností preferovaný model, aby v radách zasedli odborníci z univerzit, byl tím nejlepším možným řešením. Současný stav, kdy o radních rozhodují poslanci, má také svůj smysl. Ovšem pouze za předpokladu, že opravdu odráží přání voličů. Řečeno parafrázovanými slovy Winstona Churchilla: „Stejně jako demokracie je tento volební systém nejhorší – s výjimkou všech ostatních, které byly vyzkoušeny.“ Pokaždé ho bude doprovázet trocha handrkování, frašky i tragédie. Podstatné a nutné ale je, aby k finální volbě poslanci přistupovali zodpovědně.

Tím nejlepším důvodem by pro ně mohla být neoddiskutovatelná skutečnost, že lidé jsou politikou unavení a rádi by viděli nějaký signál o změně k lepšímu. Dále pak to, že komerční média monitorují svět kolem nás spíše po povrchu a z hlediska své podstaty a nutnosti preferovat sledovanost se věnují hlavně konfliktním tématům. Proto jsou právě nyní veřejnoprávní média důležitá - aby poskytovala informace významné, aktuální a pravdivé. Ruku na srdce: „lyžující veverky“ na konci zpravodajského bloku nejmenované komerční televize toho pro rozvoj demokratického systému v České republice moc neudělají.

Průzkum ukázal, že lidem není jedno, kdo v Radách ČT a ČRo zasedne. Drtivá většina dotázaných v průzkumu jasně deklarovala, že jsou nespokojení se systémem volby, preferovanými kandidáty i vztahem mezi politikou a kontrolními orgány veřejnoprávních médií. Pokud budou poslanci k přáním občanů hluší, bude to signálem, že lidé na parlamentních křeslech se po volbách sice změnili, ale politika zůstala stále stejná.

Autor: Marek Lichtenberk | středa 19.3.2014 2:35 | karma článku: 8.28 | přečteno: 229x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.68 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1388
Marek Lichtenberk představitel iniciativy za svobodná média "Slabiky.cz"

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...